P.T. Magan către E. White

P.T. Magan către E. White

Autor: Percy T. Magan
Revista: Resurse diverse
Data publicarii: 15.11.1903

15 noiembrie, 1903

Doamnei E. G. White,
Sanatoriu, Napa Co., Cal.

Dragă soră White:

Nu pot scăpa nici zi, nici noapte de gândul că trebuie să veniți la Battle Creek și să ajutați la descâlcirea situației încurcate de acolo. Sunt multe suflete printre ajutoarele de acolo care sunt în mare nevoie de a ști ce să facă. Sunt tineri și tinere conștiincioși și temători de Dumnezeu, dar evenimentele recente i-au tulburat și dezorientat și nu cred că este vreun suflet în denominațiune care să poată ajuta situația din Battle Creek în afară de dvs.

Am fost acolo acum câteva zile și am avut o nouă discuție lungă cu Dr. Kellogg. Pare nespus de trist, perfect dispus să retragă cu totul Templul Viu, să renunțe la ideile sale cu privire la organizarea lucrării misionare medicale și să își consacre viața acestei cauze și principiilor pentru care a rămas mereu în legătură cu aceasta. Vă implor să veniți ca să îl ajutați. Doctorul este schimbat. Este în întregime un om diferit și cred din adâncul inimii că face tot ce-i stă în putere ca să aducă Sanatoriul în poziția în care Duhul lui Dumnezeu să poată coopera cu eforturile lucrătorilor de acolo.

Soarta doctorului este în multe feluri una grea. Nu toți frații conducători din Battle Creek asociați cu el au aprobat poziția pe care el a luat-o la Washington în ceea ce ei numesc „predarea tuturor lucrurilor către Conferința Generală„. Aceasta a făcut lucrurile foarte dificile pentru Dr. Kellogg. Știu că a petrecut ore întregi cu unii dintre acești oameni, străduindu-se să le arate că direcția sa de mai înainte a fost greșită și că drumul pe care a apucat acum este cel puțin mai în armonie cu Spiritul lui Isus Hristos.

Sunt sigur că printre majoritatea lucrătorilor de la Sanatoriul din Battle Creek există un duh de a-L căuta pe Dumnezeu pentru revărsarea Duhului Său cel Sfânt. Multe inimi de acolo au fost adânc atinse și umilite, și există printre mulți o dorință nespusă de a fi trezit și de a a cunoaște mai mult din puterea lui Dumnezeu și din viața lui Isus Hristos. Sper din toată inima că veți veni. Sunt sigur că până ce veți veni și vă veți ocupa de această problemă, confuzia nu se poate sfârși, indiferent cât de mult încearcă doctorul să îndrepte lucrurile.

Sunt de asemenea mai nerăbdător decât pot spune ca dvs. să faceți o vizită școlii de aici. Am simțit pentru multă vreme că nu trebuie să permit grijilor și încurcăturilor care s-au abătut asupra acestui loc în ultimii cinci ani să mă oprească din a face lucrarea spirituală pentru studenți și profesori care știu că trebuie neapărat să fie făcută.

De când v-am văzut la St. Helena și de când m-am întors din Washington, această povară m-a apăsat așa cum nu o făcuse în foarte mulți ani. Am lucrat în această cauză încă decând aveam 18 ani, și în tot acest timp, și chiar din prima clipă în care cuvintele soliei celui de-al treilea înger au ajuns la urechile mele, Dumnezeu mi-a arătat în mod constant că misiunea mea în viață trebuie să fie aceea de a aduce suflete la El. Simt că în ultimii cinci sau șase ani am trecut prin războaie. Am avut de întâmpinat o mare opoziție în legătură cu plecarea de la Battle Creek, cu înființarea școlii de aici și cu reformele făcute în sistemul nostru educațional. Este adevărat că lucrarea noastră a fost experimentală, dar știu la fel de mult cum știu că respir, că Dumnezeu a fost implicat în ea în totalitate și că va continua să fie proslăvit în această școală dacă noi vom umbla umili înaintea lui și vom continua să avansăm în lumina planurilor cerești.

Dar vacarmul și certurile constante au avut asupra mea un efect neplăcut, iar acum simt în sufletul meu o dorință nespusă de a scăpa de toate efectele negative pe care acestea le-au avut asupra caracterului meu. Nu avem foarte mulți studenț aici, dar aceia pe care îi avem sunt de mare calitate, evlavioși, cumpătați și silitori. Trebuie să depunem cel mai stăruitor efort în această iarnă pentru a arăta ce poate face Dumnezeu pentru acești studenți, pregătindu-i în condițiile potrivite.

Sunt de asemenea foarte îngrijorat pentru mulți dintre membrii facultății noastre. Fratele Sutherland și cu mine avem teama constantă ca nu cumva să se ridice în această școală vreun duh de automulțumire datorită biruințelor pe care Dumnezeu ni le-a dat.  Este foarte dificil, uneori, să avem grijă ca profesorii noștri să avanseze continuu. Este dificil, de atât de multe, ori să îi facem pe tinerii membri ai facultății, pe care îi pregătim, să fie interesați și să poarte poverile acestei lucrări pe care ar trebui să le poarte pentru propriul lor bine. Este așa de ușor, pentru mulți dintre ei, ca să ne lase pe noi, cei care am adus școala din Battle Creek, să le purtăm pe toate. Simt că trebui să îi pregătim pe acești tineri profesori să devină bărbați și femei puternici în Isus Hristos, că trebuie să-i obișnuim cu purtarea poverilor și cu lucrarea pentru suflete.

Dr. Waggoner și-a început clasa de Biblie. Noaptea trecută am ținut o întâlnire la facultate, și un subcomitet a propus un plan pentru organizarea lucrării misionare în orașe vecine, sate și clădirile școlilor de la țară. Avem de gând ca să îl punem pe doctor și pe alți profesori să fie activi în lucrarea pentru sufletele neconvertite din jurul nostru. Duhul lui Dumnezeu pare să fie asupra facultății noastre și câțiva și-au exprimat dorința fierbinte după o mai mare putere a lui Dumnezeu pentru a putea pune această lucrare în ordine. S-au născut câteva mărturii umile și rugăciuni sincere au fost oferite lui Dumnezeu pentru ajutor.

Te vei bucura să afli că Dr. Waggoner este interesat de lucrul nostru de la fermă, merge în pădure cu băieții și își ia locul pentru o întreagă jumătate de zi la unul din capetele fierăstrăului. Nu am reușit să îi oferim o cazare foarte confortabilă încă, dar facem tot ce putem ca să îmbunătățim lucrurile. Suntem așa de hărțuiți și asupriți în ce privește banii și nu ne vom permite să suferim material mai mult decât se cade, pentru propriul nostru bine.

Doctorii au decis că ar fi mai bine pentru soția mea să fie inernată ca pacient privat la spitalul pentru bolnavi mintal din Kalamazo, Mich. Par să creadă că doctorii de acolo, fiind specialiști în domeniul bolii ei, vor putea face mai mult pentru ea decât am putea face aici. Așa că am dus-o acolo. Are o cameră încălzită foarte bine cu aburi și asistenta ei pare competentă și devotată. Folosesc tratamentul cu apă foarte mult la azil, și sunt foarte igienici în aranjarea camerelor, dar mi se pare că biata copilă slăbește foarte rapid atât mental cât și fizic. S-ar putea, totuși ca acum să se adune și să se regăsească dinnou, dar mă tem foarte mult în legătură cu cazul ei. Urmează să merg să o văd dinnou peste câteva zile.

            Cu dragoste creștină, rămân ca totdeauna,

                                    Al dvs., cu fidelitate,

                                           Percy Magan